Sunday, 23 September 2012

AINUL MARDHIAH


Bismillahhirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar sahabat semua??moga semuanya berada di bawah rahmat Allah..Alhmdulillah maish diberi kesempatan untuk menulis hari ni selepas menyiapkan assignment statistic tadi..huhuhu...Hari ni nak cerita tentang AINUL MARDIAH..sama maksudnya dengan aina mardiah iaitu mata yang diredhai..Best x nama ni??Macam nama yang tengah menulis ni..:) wink2..

Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik..Kisah... ... Ainul Mardhiah bermula disini

'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia shahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga.

Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut... . tetapi dia malu nak bertanyakan kepada nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi. Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi... tidur bersama-sama... . Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2 lalu ditanyanya dimanakah dia... lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah... lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia... disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu... tak pernah dilihat didunia ini... lalu diberi salam dan dia bertanya andakah Ainul Mardhiah... wanita itu menjawab ehh tidakk... saya khadamnya Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana sana.

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai... . lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab... eh tidakkk saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini... Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana,... .. lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu kecantikkannya sungguh mengkagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua... . dan tak pernah dia lihat di dunia... . lalu wanita itu berkata

... akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untk aku... . bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab... nantiii kamu belum syahid lagiiii... ... tersentak itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW... tapisekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada Nabi.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat nabi yang sahaid tadi... dalam menceritakan itu nabi menjawab benar... benar... benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga... Wallahualam..

Mardiah pun nak jadi bidadari jugak..Bidadari dunia..InsyaAllah..usaha ke arah itu..Moga Allah redha.. 

Salam sayang...

*diambil dari seorang sahabat maya

2 comments:

  1. assalamualaikum aina..nama aina mardiah memang indah seindah orangnyer jugak ^_^...
    aina, thanks for everything...:)

    ReplyDelete
  2. wslm..syahida kan..hehehee..confuse la tgk picture kecik sgt..thanks jugak untuk semuanya..doakan yang terbaik..insyaAllah..syg kamu :)

    ReplyDelete