Saturday, 15 September 2012

NIQABKU

Bismillahhirrahmanirrahim

Selawat serta salam buat junjungan besar nabi kita Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga serta sahabat baginda..Alhmdulillah masih lagi diberikan peluang untuk bernafas di muka bumi yang begitu luas ini..Nikmat yang Allah kurniakan kepada kita tidak terkira banyaknya..Moga kita dalam kalangan hamba yang sentiasa bersyukur dengan kurniaan itu..

Niqab atau lebih dikenali sebagai purdah..Sudah terlalu lama mardiah memerhatikan muslimah berniqab..hati ini bagai ditarik2 untuk menjadi seperti mereka..sungguh cantik dan menawan di mata mardiah..Allah, indahnya ciptaanMu..Aku juga ingin menjadi seperti itu..Apabila ada masa, mardiah selalu mengunjungi blog niqabis2 & ternyata, banyak ilmu baru yang mardiah pelajari tentang niqab..Terdapat pelbagai pendapat terhadap pemakaian niqab..Setiap mazhab ada hujah yang tersendiri tentang pemakaian niqab..kat sini mardiah sertakan pendapat mazhab syafi'ie tentang pemakaian niqab..


Mazhab Syafi’ie

Pendapat mazhab Syafi’ie, aurat wanita di depan lelaki ajnabi (bukan mahram) adalah seluruh tubuh. Sehingga mereka mewajibkan wanita memakai purdah/niqab di hadapan lelaki ajnabi. Inilah pendapat muktamad mazhab Syafi’ie.

1. Asy Syarwani berkata:

إن لها ثلاث عورات : عورة في الصلاة ، وهو ما تقدم ـ أي كل بدنها ما سوى الوجه والكفين . وعورة بالنسبة لنظر الأجانب إليها : جميع بدنها حتى الوجه والكفين على المعتمد وعورة في الخلوة وعند المحارم : كعورة الرجل »اهـ ـ أي ما بين السرة والركبة ـ

“Wanita memiliki tiga jenis aurat, (1) aurat dalam solat (sebagaimana telah dijelaskan) iaitu seluruh badan kecuali wajah dan telapak tangan, (2) aurat terhadap pandangan lelaki ajnabi, iaitu seluruh tubuh termasuk wajah dan telapak tangan, menurut pendapat yang muktamad, (3) aurat ketika berdua bersama yang mahram, sama seperti lelaki, iaitu antara pusat dan lutut.” (Hasyiah Asy Syarwani ‘Ala Tuhfatul Muhtaaj, 2/112)

2. Syaikh Sulaiman Al Jamal berkata:

غير وجه وكفين : وهذه عورتها في الصلاة . وأما عورتها عند النساء المسلمات مطلقًا وعند الرجال المحارم ، فما بين السرة والركبة . وأما عند الرجال الأجانب فجميع البدن

“Maksud perkataan An-Nawawi, ‘aurat wanita adalah selain wajah dan telapak tangan’, ini adalah aurat di dalam solat. Adapun aurat wanita muslimah secara mutlak di hadapan lelaki yang masih mahram adalah antara pusat hingga lutut. Sedangkan di hadapan lelaki yang bukan mahram adalah seluruh badan.” (Hasyiatul Jamal Ala’ Syarh Al Minhaj, 411)

3. Syaikh Muhammad bin Qaasim Al Ghazzi, penulis Fathul Qaarib, berkata:

وجميع بدن المرأة الحرة عورة إلا وجهها وكفيها ، وهذه عورتها في الصلاة ، أما خارج الصلاة فعورتها جميع بدنها

“Seluruh badan wanita selain wajah dan telapak tangan adalah aurat. Ini aurat di dalam solat. Adapun di luar solat, aurat wanita adalah seluruh badan.” (Fathul Qaarib, 19)

4. Ibnu Qaasim Al Abadi berkata:

فيجب ما ستر من الأنثى ولو رقيقة ما عدا الوجه والكفين . ووجوب سترهما في الحياة ليس لكونهما عورة ، بل لخوف الفتنة غالبًا

“Wajib bagi wanita menutup seluruh tubuh selain wajah telapak tangan, walaupun penutupnya tipis. Dan wajib pula menutup wajah dan telapak tangan, bukan kerana keduanya adalah aurat, namun kerana secara umum keduanya cenderung menimbulkan fitnah.” (Hasyiah Ibnu Qaasim ‘Ala Tuhfatul Muhtaaj, 3/115)

5. Taqiyuddin Al Hushni, penulis Kifaayatul Akhyaar, berkata:
ويُكره أن يصلي في ثوب فيه صورة وتمثيل ، والمرأة متنقّبة إلا أن تكون في مسجد وهناك أجانب لا يحترزون عن النظر ، فإن خيف من النظر إليها ما يجر إلى الفساد حرم عليها رفع النقاب

“Makruh hukumnya solat dengan memakai pakaian yang bergambar atau lukisan. Makruh pula wanita memakai niqab (purdah) ketika solat. Kecuali jika di masjid keadaannya susah dijaga dari pandnagan lelaki ajnabi. Jika wanita khuatir dipandang oleh lelaki ajnabi sehingga menimbulkan kerosakan, haram hukumnya melepaskan (tidak memakai) niqab (purdah).” (Kifaayatul Akhyaar, 181)


Alhmdulillah..tanggal 15 ramadhan merupakan detik pertama mardiah memakai niqab..betapa beryukurnya diri ini kerana ahli keluarga mardiah dapat menerima perubahan ini..Mak mardiah juga tolong mardiah menyiapkan niqab tersebut..Waktu pertama kali memakainya iaitu sebelum tanggal 15 ramadhan, terasa begitu sayu hati ini..begitu hina hambaMu ini ya Allah...terlalu banyak dosa dan maksiat yang telah aku dilakukan..Semoga perubahan ku ini dapat mendidik diriku untuk lebih mengingatiMu, untuk lebih mencintaiMu..Aku ingin menjadi seperti isteri-isteri Rasulullah yang begitu tinggi akhlaknya..yang sentiasa menjaga ibadahnya..Aku ingin menjadi seperti mereka ya Allah..Moga Engkau memberi aku kekuatan untuk beristiqamah dalam setiap perubahan yang aku lakukan dalam hidupku ini..perubahan untuk menjadi yang lebih baik..baik dalam erti kata Islam yang sebenar..

Akak2 yang ku cinta kerana Allah bertanya tentang diriku..Kenapa adik berniqab??Sebenarnya, mardiah berniqab bukan kerana sesiapa pun..Semuanya kerana Allah..Ingin mencari cinta Allah yang cukup agung itu..Mardiah nak Allah pandang mardiah..Mardiah mahukan keredhaan Allah..Disamping itu, mardiah ingin mengelakkan diri ini dari fitnah dan dari pandangan lelaki di luar sana..Pernah sekali mardiah duduk bersama sahabat mardiah..Tiba2 ade seseorang menyampaikan salam kepada mardiah..Dan sahabat mardiah berkata pada mardiah begini : 
      "rasanya kan aina (nama sebenar aina mardiah) kena pakai purdah la..ada je lelaki yang pandang n kirim   salam.."

Terdetik di hati andai diri ini boleh membawa fitnah..Allhurabi, mohon dijauhkan..Mardiah menceritakan kisah ini bukanlah untuk merasa bangga atau apa pun..cuma inilah situasi yang berlaku pada zaman kini..Mardiah tidak tahu niat lelaki itu sama ada bergurau atau ingin bertaaruf..namun maaf, itu bukan caranya..lagipun sekarang ni mardiah sudah pun menjadi tunang kepada seorang hamba Allah..masih ramai lagi sahabat2 mardiah yang tidak tahu tentang perubahan mardiah ini..mardiah takut juga jika mereka tidak dapat menerima perubahan ini kerana mardiah ni bukan baik sgt orangnya..terlalu banyak khilafnya..masih teringat waktu raya aidilfitri yang lepas...mardiah keluar beraya bersama sahabat2 sekolah..mardiah sangat keliru waktu itu sama ada untuk berniqab ataupun tidak..akhirnya, mardiah keluar tanpa niqab di wajah..seolah2 kekuatan hilang waktu itu..terasa bersalah sangat mengenangkan waktu itu walaupun wajah seseorang itu bukanlah satu aurat dan terdapat khilaf dalam pemakaian niqab..Allahurabbi..InsyaAllah, mardiah akan cuba sedaya upaya untuk tidak menanggalkan niqab lagi selepas ini kecuali di kawasan2 tertentu yang mana melarang pemakaian niqab seperti di kampus dan kolej..mesti semua pelik kan..sekejap pakai sekejap tanggal..cuba baca ni :  < mardiah ambil dari blog niqabis >

Mengenai tempat-tempat yang melarangkan pemakaian niqab, seperti ketika di kuliah dan juga profession perguruan dimana niqob adalah dilarang sama sekali. Bagi ana, kalau sesetengah tempat itu menyuruh kita menanggalkan niqab, maka tanggallah. Kita amalkan apa yang kita mampu. Pentingkan amalan dalaman, dan luaran akan ikut sama. Bila berada di dalam tempat tersebut, tak perlulah memakai niqab. Bila dah keluar dari tempat tersebut, pakailah balik niqab itu. Kawan-kawan ana yang berniqab pun membuat perkara sama. Usah hiraukan kata-kata orang yang berkata, "Eh apa ni? Kejap pakai, kejap tak." Usah hiraukan mereka. Mereka bukannya membawa manfaat kepada kita pun. Pentingkanlah amalan dalaman... Jaga solat, hati, banyakkan memperbaharui niat supaya belajar erti ikhlas kerana Allah... Luaran itu tak penting sangat kerana ramai orang yang memakai pakaian sunnah tetapi tak kuat pada amalan dalaman... Banyakkanlah menuntut ilmu sahih, dan dengan ilmu sahih itu, kita akan melakukan amalan sahih... Maka iman kita turut akan meningkat... Itulah kekuatan dalaman kita... Apa-apapun, teruskan istiqamah dengan pemakaian niqab. Buatlah yang termampu kerana Allah... :) 

Sememangnya orang akan pandang pelik pada kita apabila kita berniqab kerana bukan semua orang dapat menerima perubahan seseorang itu..Namun mardiah berpegang kuat pada satu hadis ini :

“Sesungguhnya Islam datang dalam keadaan asing dan akan kembali pula dalam keadaan asing, maka berbahagialah orang-orang dikatakan asing.” (HR. Muslim dari hadits Abu Hurairah dan Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma)

Biarlah apa pun pandangan, percakapan orang lain terhadap kita..yang penting kita tahu niat sebenar kita berniqab..memang tidak dinafikan, mardiah sememangnya masih lagi dalam proses perubahan untuk mendidik diri dan hati ini..masih banyak lagi yang kurang..terlalu ingin untuk menuntut lebih baik ilmu agama supaya dapat memantapkan akidah..dan betapa bersyukurnya diri ini kerana apabila berniqab, kekuatan untuk melakukan perubahan itu lebih terasa..itulah hikmahnya mengapa diri ini begitu ingin menjadi niqabis..moga terus istiqamah dalam melakukan perubahan walaupun sering kali terjatuh malah tersungkur..dan diri ini sering kali lalai dan leka dengan kehidupan dunia..tapi, Allah sering kali menyentuh hati ini..betapa baik dan dekatnya Allah dengan kita..

Terima kasih buat ahli keluarga, en.tunang, dan sahabat sahabiah yang sentiasa memberi semangat dan kekuatan kepada mardiah..hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian..Niqab itu pakaian sunah..Namun begitu kita perlu untuk menguatkan dalaman kita terlebih dahulu..hijrahlah bersama hati bukan bersama niqab..yang paling penting jaga hubungan dengan Allah terlebih dahulu sebelum berniqab..kata-kata yang sentiasa melekat dalam hati..


wassalam...jazakillah khairan khasiro..

2 comments:

  1. Alhamdulillah...syukur sangat2 dengan berita ni..:)..walauapapun aku tetap n sentiasa menyokong perubahan ini...=).....gembira sangat2 dengan ko...terselit rasa kagum dengan diri ko -insan yang bernama AINA MARDIAH BASRI...seorang yang begitu kuat dalam fasa perubahannya....aku doakan yang terbaik buat ko....semoga suatu hari nanti aku bisa menjadi sekuat kamu...=)..ukhwah fillah ....(^ - ^)...sayang kamu kerana Allah....

    ReplyDelete
  2. terima kasih syaira..doakan aku ea..actually selalu sgt jatuh dalam proses ni..lemah dan x berdaya untuk lawan nafsu..tapi kena kuat jugak...nak mujahadah 2 memang sgt2 susah..ukhwah fillah till jannah..uhibbukifillah.. :)

    ReplyDelete